Mi kell a NŐNEK? Egy jó gumi!

Hogy milyen téli gumit választunk, sok mindentől függhet. A rendelkezésünkre szánt összeg, az autónk mérete, típusa, használatának függvénye, és nem utolsósorban a terep, ahol használjuk. És, hogyan választ gumit egy NŐ?

Mi kell a NŐNEK? Egy jó gumi! Téligumi · Nyárigumi

Lehet városi kisautó, egyterű családi kocsi, elektromos környezetbarát gépjármű, luxusmodell, vagy egy igazi mindenre elszánt terepjáró, egy valami közös bennük: A megbízható gumit mindannyian egyaránt szeretik.

A szeszélyes ősz véget értével, és az egyelőre igencsak enyhe tél beálltával, búcsút mondhatunk a gumitapadós melegnek, a kabrió érzésnek. Nemrég még a letekert ablaknál, napszemüvegben és kisruciban hallgattam, hogyan éljek sikeres életet és miként vegyem a levegőt, hogy nyugodt, stresszmentes életem legyen. Enyhe volt a tél. Eddig. Ám, cseppet sem lehetünk nyugodtak, és ne tévesszen meg senkit a tavaszias karácsony, meg a lagymatag szilveszter, mert közeleg ám a fagy! És ideje odafigyelnünk a gumikra.

De hogyan választ egy amolyan klasszikus NŐ, télálló gumit magának, azaz a négykerekűjének? A fejemen és a derekamon érzem, hogy közeleg a cidri ideje, és a madárkák közeledtével nyomatékosítom magamban, hogy ez már nem tréfa. Valaki dézsmálja a maglabdákat odakint a kertben.

Aszparágusz a pincében, Leanderek a télikertben, a kerti csap téli álmát alussza duci-köntösben, spárgával nem túl ízlésesen átkötve, sőt a madáretetők is renoválva. Mi lehet még hátra a téli felkészülésben? Uppsz! Az autó. Akkor vegyük csak sorra, hogy mire kell figyelni.

Jégvirágos varázslat: A téli gumi

Első és legfontosabb, ami talán mindenkinek eszébe jut, még nekem is, a téli gumi. Na, jó, a pasiknak könnyű, a vérükben van, meg persze néhány „benzin tyúknak” is, de nekem? Hogy milyen a jó gumiválasztásom? Ezt valahogy eddig nem nekem kellett számon tartanom. Olyan messze van tőlem, mint az a bizonyos Makó… tudjátok honnan. Jó, és akkor most mire is kell figyelnem?

Kis-hazánkban az ajánlott csereidőszak, azon őszi napok egyike, mikor az átlag hőmérséklet +7 fok alatt tartózkodik tartósan. Nem csak azért kell cserélni téli gumira, mert a normális téli napokon esni szokott a hó, hanem a hideg és a fagy miatt is. Ugyanis a téli gumi a nyárival szemben nem veszti el nagy hidegben a rugalmasságát, így ezzel megfelelő tapadással fog rendelkezni egy esetleges fékezéskor. Ezt egy minden műszaki érzékkel megáldott Férfiembertől hallottam. Nem én találtam ki. 😀

Mi kell a NŐNEK? Egy jó gumi! Téligumi · Nyárigumi

Hogy milyen téli gumit választunk, sok mindentől függhet. A rendelkezésünkre szánt összeg, az autónk mérete, típusa, használatának függvénye, és nem utolsósorban a terep, ahol használjuk. És, hogy miként választ gumit egy NŐ?

Ha városi „Macák” vagyunk és, nem igazán járunk a Balcsira, meg fel a hegytetőre télen, formás, kicsi autónk van, nem feltétlen kell megvenni a tesztek alapján a legtutibb téli gumit. Ezt például a barátnőim mesélték. Én viszont, miután vidéki menyecske lettem 13 éve, és a vidékből is a dombos-gödrös terepet sikerült kifognom, nekem fontos, hogy biztonságos gumim legyen. Isten őrizz, hogy kilyukadjon, elkopjon ideje-korán.

Belegondolni is szörnyű, hová vezetne ez!

A választás megkönnyítésére minden évben kiadja autógumi tesztjét a német autóklub, az (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e. V.) amit az arra érdemes autós weboldalakon megtalálhattok, de elég, ha a Google-ben rákerestek. A Google amúgy is jóbarátom, most ennek a gumiprocedúrának okán még inkább hasznát veszem, mert egész érthetően eligazítanak.

Mindez rámutat néhány fontos információra, valamint itt található a műszaki cikkeknél már megszokott, az EU által bevezetett címke, melyen három tényezőt jelölnek.

  1. a nedves úton való fékezés minél jobb voltát
  2. az üzemanyag felhasználás hatékonyságát
  3. a gördülési zaj nagyságát

Fontos tudni még, hogy személygépkocsiknál, az új nyári gumik bordamélysége a kopásjelző kis domborulatig átlagban 7-9 mm, az új téli gumiké pedig 8,5-10 mm körül van. Törvényileg előírt bordamélység téli és nyári guminál egyaránt 1,6 mm, de azért érdemes előtte lecserélni, mert 4 mm alatt nem látja el a téli gumi funkcióját.

Ezt egy autóversenyző haver mesélte a benzinkúton, amikor legutóbb váltottam vele pár szót. Nekem ugyan kínai, de erősen figyeltem és lejegyeztem, jól jöhet ez még később. És ugye, hogy milyen jól jött most?

Nos, ezek után körülnéztem a főváros szerviz felhozatalában

… és találtam egy nagyon szimpatikus helyet. Egy barátom felesége ajánlotta, és ha már egy feleség ajánlja, muszáj volt megnéznem. Mivel kávéfanatikus vagyok, és általában zöldben gondolkodom, különösen jólesett a Green Car Prémium Gumiszerviz vendégváró fogadóterében a hamisítatlan olasz kávé érzés és a kényelmes kanapéfeeling. Mindenki jófej volt velem és kis idő múlva többet tudtam a gumikról, mint az elmúlt években úgy általában…

Mi kell a NŐNEK? Egy jó gumi! Téligumi · Nyárigumi

A NŐI magazin címszavak után, most már a Barum, Continental, Bridgestone és Pirelli is felugrik a keresőben, annyira naprakész lettem a szerviz gumikínálatából, és akkor még csak néhányat említettem a Green Car Prémium Gumiszervíz által forgalmazott számos jóféle kopásálló társuk közül.

Mi kell a Nőnek? Használt gumi – Új gumi

Azt is hallottam egy tutira tanult szakembertől, a barátom barátjának az autószerelőjétől, hogy amikor már a gumink gyártási ideje kb. 7-10 évet meghaladja, érdemes elgondolkodni a cserén. A gumi élettartama alapvetően kb. 10 év. Az egytől öt évig szakszerűen tárolt gumi megfelel az új gumi minőségének. Téli gumikat maximum hét évig érdemes használni (azzal a feltétellel, hogy csak a téli időszakban használjuk őket).

No, itt már nem kínai szótár kellett, hanem értelmező kézi, mert ez már totál kiverte biztit nálam, de hogy fontos lehet, az biztos, mert sok csajszinál láttam felírva a körmös-időpont mellett az éves naptárban. A gumik gyártási idejét egy négy számjegyű DOT szám jelzi a gumik oldalán. Az első két szám a gyártás hetét, míg az utolsó kettő az évszám végét jelentik. No, nekem még csak harmadik éves a téli gumim, így időben vagyok és cserélni, centírozni már tudom, hogy hová kell, majd vigyem a tavasz végén.

Csakis megbízható, prémium szolgáltatást nyújtó helyre menjetek ti is, mert nagyon nem mindegy, hogy kaptok e garanciát és az sem, hogy amikor elhagyjátok a szerviz benzingőzős enteriőrjét, szívetekben milyen érzésekkel tértek majdan haza.

Ha mindezekkel már tisztában vagytok és ti is annyira felkészültetek mint én, akkor nincs más hátra, mint előre. Lábakat fel a puffra, kezetekbe egy csésze habos kávé és a legújabb trendek mellett, idén már a gumi – divattal is ismerkedhettek. Megsúgom, egész jó kis időtöltés és mivel én szeretem a kisautómat, azt akarom, hogy gumiügyileg is biztonságban legyen. Mert ami az autóm biztonsága, az az én biztonságom is! Tőlem, most már jöhet a hó!

Frenyó Krisztina

AKCIÓS TÉLIGUMI, FELNI

raktárról, akár házhoz szállítva:

Önnek miben segíthetünk?

Ha Önnek sincs ideje várni és igényli a minőséget, a pénztárcabarát márkafüggetlen szolgáltatásokat – hívjon minket bizalommal!