Interjú a négyévszakos autógumik előnyeiről és hátrányairól

Amikor az autógumikról van szó, gyakran nehéz döntés előtt állunk. Melyik a jobb választás: a szezonális gumik vagy a négyévszakos autógumik? Ebben lesz segítségünkre Ghiman Lajos a GreenCar Prémium Autószerviz tulajdonosa és vezetője, aki részletesen mesél a négyévszakos gumikkal kapcsolatos tapasztalataikról.

Prémium alufelnik a Green Car Szerviztől

– Köszönjük Lajos, hogy elfogadtad a meghívást! Amikor autógumikról van szó, gyakran nehéz döntés előtt állunk. Melyik a jobb választás: szezonális, azaz a téli és a nyári gumik, vagy a négyévszakos autógumik? Kezdjük az elején – mi a négyévszakos autógumik előnye?

G.L.: A négyévszakos autógumik egyetlen előnye a kényelem. Sokan úgy gondolják, hogy ha ezt választják, akkor nem kell évente kétszer gumicserére járni, hiszen ezek a gumik úgy lettek tervezve, hogy egész évben megfelelő teljesítményt nyújtsanak. Ez persze időt és pénzt takaríthat meg az autósoknak, de csak addig, amíg tapasztalatból rá nem jönnek, hogy ez tévhit.

– Valóban nincs a kényelmen kívül semmilyen előnye a négyévszakos autógumiknak?

G.L.: A kényelem mellett talán a négyévszakos gumik kezdeti költségét említhetjük még, ami alacsonyabb lehet, mivel nem kell két külön szett gumit vásárolni. Viszont gondoljunk bele, hogy ezek a gumik egész évben használatban vannak, és így sokkal gyorsabban kopnak. Az első évben lehet, hogy jelentős megtakarítást jelenthetnek azok számára, akik nem szeretnének szezonális gumikba befektetni, de hosszabb távon, akár már 1-2 éven belül ez a gyorsabb kopás miatt kompenzálódik.

– A gumicserék költségeit is meg lehet spórolni a négyévszakos gumikkal?

G.L.: Ha a tulajdonos nem szeretné már az első 1-2 év után kidobni a négyévszakos autógumikat, akkor ugyanúgy érdemes szezonálisan karbantartani őket, mint a téli és a nyári gumikat.

Említetted a négyévszakos gumik előnyeit és utaltál a hátrányokra is. Beszéljünk akkor most kérlek a hátrányokról, hogy minél tisztább képet kapjanak a kedves olvasók az effajta autógumikról, mielőtt választanak.

G.L.: Mivel sok prémium, sport és felsőkategóriás autót hoznak hozzánk, elsőként említeném a teljesítménybeli kompromisszumokat. A négyévszakos autógumik télen nem nyújtanak kellően jó tapadást és stabilitást, mint a kifejezetten téli gumik. Nyáron pedig nem biztosítanak olyan jó irányíthatóságot és rövid fékutakat, mint a nyári gumik.

Ezután hátrány továbbá, hogy alacsonyabb élettartamra számíthatunk a négyévszakos autógumik esetében. Mivel ezek egész évben használatban vannak, ezért sokkal gyorsabban is kopnak el, mint a szezonális gumik. Ez azt jelenti, hogy bár kezdetben megtakarítást jelenthet, hosszú távon gyakrabban kell új gumikat vásárolni, ami növeli a költségeket.

Extrém időjárási körülmények között jóval gyengébb teljesítményt nyújtanak, azt is mondanám, hogy nem szabad ilyen körülmények között ilyen fajta autógumikkal utazni. Hóban, jeges úton és a forró aszfalton nem nyújtanak megfelelő biztonságot és tapadást. Növelik a balesetek kockázatát, amit mindannyian szeretnénk elkerülni.

A hosszabb fékút, rosszabb kanyarodási tulajdonságok és gyengébb tapadás mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nehéz helyzetekben az autó kevésbé legyen irányítható.

A négyévszakos autógumik általában nem olyan hatékonyak az üzemanyag-fogyasztás szempontjából, mint a nyári gumik. A vegyes összetétel és a kompromisszumos kialakítás miatt nagyobb a gördülési ellenállásuk, ami magasabb üzemanyag-fogyasztást eredményezhet, így hosszú távon többletköltséget okozva.

A négyévszakos gumik mintázata nem mindig biztosítja a legjobb vízelvezetést, ami növelheti az aquaplaning kockázatát esős időben. A nyári gumik speciális vízelvezető csatornái hatékonyabban kezelik a nagy mennyiségű vizet.

Illetve gyakran zajosabbak a négyévszakos gumik, mint a szezonális társaik, mivel a mintázatuk és anyaguk nem optimalizált a csendes vezetésre. Ez hosszabb utak során zavaró lehet.

Megemlíteném még, hogy nem minden autómodellhez és kerékmérethez érhetők el négyévszakos gumik, ami jelentősen korlátozza a választási lehetőségeket. Ez különösen problémás lehet nagy teljesítményű vagy speciális autók esetében.

Prémium alufelnik a Green Car Szerviztől

– Köszönöm szépen a részletes választ és az összehasonlítást! Térjünk ki arra, hogy miért fontos az autógumik időszakos ellenőrzése? Említetted, hogy a négyévszakos gumikat is illik szezonálisan átvizsgálni.

G.L.: Függetlenül attól, hogy milyen típusú gumit használunk, a rendszeres ellenőrzés – minimum tavasszal és ősszel, vagy egy hosszabb külföldi út előtt – elengedhetetlen a biztonságos közlekedés érdekében. A gumik idővel kopnak, szerkezetük módosul és elveszítik tapadási képességüket, ami növeli a balesetek kockázatát.

A négyévszakos gumik esetében is fontos legalább évente ellenőrizni a gumik állapotát, cserélni a hajtott és a futó kerekeken lévő gumikat és kiegyensúlyozni, centrírozni őket, mivel ezek a gumik egész évben ki vannak téve a különböző időjárási körülményeknek, kátyúknak, útpadkáknak, útszéli kavicsoknak és köveknek.

Jól értem, hogy a négyévszakos gumikat is érdemes szezonálisan leszerelni és egyik kerékről a másikra átrakni?

G.L.: Pontosan! A négyévszakos gumik esetén sem szabad megfeledkezni a rendszeres karbantartásról. Ezért is mondtam az elején, hogy bár kényelmesnek tűnhet ilyen gumikat használni, de ha balesetmentesen szeretnénk őket használni, akkor mindenképp javasolt legalább évente egyszer karbantartani őket.

Az optimális teljesítmény és élettartam érdekében fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a nyomást, és figyeljük a futófelület kopását, a bordák magasságát, az esetleges sérüléseket, anyaghibákat. A megfelelő állapot nemcsak a biztonságot növeli, hanem hozzájárul az üzemanyag-fogyasztás csökkentéséhez is.

A gumiabroncsok állapotának rendszeres ellenőrzése és a szükséges karbantartási műveletek elvégzése hosszú távon meghosszabbíthatja azok és az autó élettartamát is, valamint biztonságosabbá teheti a közlekedést.

– Őszintén, most elbizonytalanítottál, hogy valóban kényelmesebb és költséghatékonyabb-e a négyévszakos gumit választani. Ha valaki mégis mérlegel, mi alapján döntsön a négyévszakos és a szezonális gumik között?

G.L.: A döntés, hogy négyévszakos vagy szezonális gumikat válassz, több tényezőtől függ. Érdemes figyelembe venni a vezetési szokásaidat, az éves megtett kilométereket és az időjárási körülményeket, amelyekkel rendszeresen szembesülsz. Ha csak hétvégi sofőr vagy és főként városban, kis távokat vezetsz és mérsékelt időjárási körülmények között ülsz az autódba, akkor a négyévszakos gumik kényelmes és költséghatékony megoldást jelenthetnek. Azonban, ha sokat vezetsz, rendszeresen jársz külföldön, sokat autópályázol, néha letérsz az aszfaltról és murvás, kavicsos vagy földúton közlekedsz, esetleg extrém időjárási viszonyok között is autóba szállsz, mindenképp a szezonális gumikat ajánlom a maximális biztonság érdekében.

– Milyen szempontokat vegyünk még figyelembe?

G.L.: Fontos szempont még az autód típusa és a vezetési stílusod is. Nagyobb teljesítményű autóknál, sportos vezetési stílus esetén a szezonális gumik nyújthatják a legjobb teljesítményt és biztonságot. Ha viszont az autódat főként napi közlekedésre, városi használatra alkalmazod, és nem találkozol gyakran extrém időjárási körülményekkel, a négyévszakos gumik is megfelelőek lehetnek.

A különböző gumitípusok összehasonlítása során érdemes még figyelembe venni az egyes modellek teszteredményeit és a felhasználói véleményeket is. Számos autós magazin és weboldal végez rendszeres teszteket, ahol részletesen bemutatják a különböző gumik teljesítményét különböző körülmények között. Ezek az információk is segíthetnek abban, hogy megalapozott döntést hozzunk.

Mit tanácsolsz azoknak, akik bizonytalanok? Fordulhatnak hozzátok akár közvetlen szaktanácsért?

G.L.: Ha valaki bizonytalan a választásban, érdemes szakértővel konzultálni. Persze, akár bennünket is megkérdezhet, szívesen válaszolunk minden kérdésre és segítünk a megfelelő autógumik kiválasztásában és természetesen fel is szereljük. A biztonság az első!

Köszönöm a hasznos információkat! Úgy hiszem, hogy ez a beszélgetés segíthet az autósoknak a megfelelő döntés meghozatalában. Hol tudnak Benneteket elérni, ha tanácsra, vagy minőségi autógumira van szükségük az olvasóknak?

G.L.: A https://www.greencarshop.hu linken elérhető webshopunkban minőségi autógumikat és felniket forgalmazunk, melyeket szervizeinkben fel is rakunk a vásárlóinknak, illetve lehet nekünk üzenetet írni vagy azonnal időpontot foglalni: https://premiumautoszerviz.hu/kapcsolat és természetesen telefonon is elérhetőek vagyunk hétfőtől – péntekig, munkaidőben 9-17 óra között: +36 70 / 631 0959

Köszönöm én is a lehetőséget és remélem, hogy tudtam pár hasznos tanácsot adni!