Miért érdemes az autó papucsait télire cserélni?

Mikor érdemes nyáriról téli gumira váltani? – tízből kilencen vágják is rá egyből, ha 7 fok alá esik a napi átlaghőmérséklet! Helyes! De nem pontos. Gondolkozzunk is el egyből, hogy mikor is használjuk az autónkat leggyakrabban? Leginkább reggel munkába menet és délután/este, hazafelé menet. Olyankor bizony alacsonyabb a hőmérséklet, mint a napi átlag 7 fok. Ilyenkor már a nyári gumi elkezd keményedni, ezáltal a tapadása már közel sem optimális.

Miért érdemes az autó papucsait télire cserélni?

Egy olcsó, rosszabb minőségű nyári gumi már majdnem olyan, mintha az autónkon műanyag kerekek lennének. Hideg időben a nyári gumik az alacsonyabb szilika tartalom miatt megdermednek, tapadási képességük csökken, ezért megnő a féktáv, ebből kifolyólag pedig a balesetveszély. A szkeptikusok persze nem értenek ezzel egyet. De ha véletlenül valaki beléjük rohan, akkor azonnal beindul a szájkarate, hogy azért jött belém a hülye, mert nyári gumi van az autóján még ilyenkor!

Az autósok közel 80 százaléka az utolsó pillanatokig kivár a gumicserével. Ezért nem árt, ha minél hamarabb rászánjuk magunkat, hogy elkerülhessük ezt a szezonális tumultust. Magyarországon nincs előírás/jogszabály arra, hogy mikortól és meddig kell téli gumit használni. Viszont a szomszédos országokban van. Érdemes utánajárni, mielőtt nekiindulnánk egy téli kirándulásnak. Másrészt megemlíteném, hogy saját magunk, családtagjaink és a forgalomban résztvevő autós társaink biztonságára is ügyelnünk kell. Sokan télen is nyári gumival krúzolnak, mondván, hogy csak akkor kell téli, ha van hó is.

Ez nem igaz

És ha hirtelen elkezd havazni? Egyből lehúzódsz az út szélére, kirántod a csomagtartóból a téli garnitúrát és átrakod? – Naugye! Márpedig havas, latyakos úton a nyári gumi használata életveszélyes. Nem is mérhető féktávban, mert egyszerűen nem tudsz megállni akkor, amikor kell. És ez végzetes lehet. A téli gumikon a profil is eltérő a nyárihoz képest, csatornái is mélyebbek, szélesebbek.

A biztonságos vezetés érdekében nem elegendő az évszaknak megfelelő gumi használata. Az is nagyon fontos, hogy milyen állapotban van a gumi. A téli gumiknál különösen figyeljünk oda arra, hogy nem repedezett-e és a barázdái nincsenek-e túlkopva. Egy téli guminál a barázdák kritikus mélysége 4 mm.

Miért érdemes az autó papucsait télire cserélni?

Gondolj csak bele – minél kisebb a barázda, annál kisebb a kapaszkodása a guminak. Hiszen ennek segítségével „mar bele” a hóba. Ugyanakkor a víz- és latyak elvezetése is rendkívül fontos. Ha te egy emelkedőre kapaszkodsz fel, akkor a már említett barázdák segítségével könnyedén feljutsz.

De mi lesz lefelé?

Ott már nem a kapaszkodás lesz a legfőbb tényező, hanem a barázdák mélysége, hogy mennyi vizet, de legfőképp latyakot tudnak elvezetni a kerék alól. Hogyan válasszunk megfelelő téli gumit?

Erre a kérdésre is sokan sokféle választ mondanak. De a leggyakoribb talán ez: mérd fel mit akarsz és mit bír el a pénztárcád. Valakinek az a szempont, hogy olcsó legyen, másnak pedig a minőség a lényeg. Magam is megdöbbenek néha, mikor 20 milliós SUV-okon kínai gumikat látok a méretes csicsafelnikre húzva. – Miért?!

Valóban tény, hogy nem mindenki engedhet meg magának egy 100 ezer Ft feletti garnitúrát. Ezért én javaslom, hogy középkategóriás gumimárkákból válasszon, hiszen sok gyártó valamelyik prémiumnak a „leányvállalata” és minőségben szinte majdnem ugyanazt tudják. Ráadásul a garancia is fontos lehet.

Az alábbi linken bátran válogathattok: Akciós Téligumik · Barum Téligumik · Nokian Téligumik · Continental Téligumik · Matador Téligumik

Miért érdemes az autó papucsait télire cserélni?

Tudtad? Fontos számunkra, hogy hatással legyünk a jövőre, a jövő nemzedékére. Így minden online megvásárolt gumiabroncsunk árából 100 Ft-tal az Alapítvány az Alapítványokért – Plüss Kommandó – Koraszülött-programját is támogatod!

Persze ott vannak még a négyévszakos gumik is. A vélemények nagyon megosztóak. Egyesek szerint nyárinak puha és hamar kopik, hangos, télinek meg nem elég a teljesítménye. Mások pedig azt mondják, hogy ez a legjobb megoldás, hisz sokat lehet vele spórolni. Legalábbis a fel-le szerelésen biztos. Megemlítenék még egy dolgot.

Amikor gumit választunk, érdemes összehasonlítani az árakat. Viszont sokszor nem érdemes a legolcsóbbnak bedőlni. Ugyanis vannak eladók, akik csak értékesítenek, de nem szerelik fel helyben. Holott felszerelésnél derülhet olykor fény mondjuk gyári hibára, ami a legnagyobb márkáknál is előfordulhat sajnos. A másik dolog pedig a garancia. Érdemes azt is figyelembe venni. Nem minden értékesítő rendelkezik garanciával az adott termékre és ha baj van, hiába reklamálsz.

Ezért ajánlom a Váci úti Marsopontot, ahol a Green Car Prémium Szerviz szakavatott munkatársai segítenek a megfelelő gumi kiválasztásában, azok felszerelésében és természetesen a garancialevél is ott lesz a kezedben. Mindezek mellett nem csupán lecserélik az autód kerekeit, hanem felmérik a futómű állapotát és figyelmeztetnek ha bármi rendellenességet találnak. Ráadásul időpontot is egyeztethetsz, hogy elkerüld a hosszú várakozást.

Villásek Róbert

Önnek milyen autója van?

AKCIÓS TÉLIGUMI, FELNI

raktárról, akár házhoz szállítva:

Akciós szervizajánlataink

Ismerkedjen meg Ön is különleges és kedvezményes ajánlatainkkal, melyeket online bejelentkezve vehet igénybe!

Önnek miben segíthetünk?

Ha Önnek sincs ideje várni és igényli a minőséget, a pénztárcabarát márkafüggetlen szolgáltatásokat – hívjon minket bizalommal!