Tragikomédia az utakon – beköszöntött a tél

A tél első napja meg is hozta a havat. Hétfőn reggel már burleszkbe illő volt, amit az utakon láttunk, tapasztalhattunk. Munkába menet sajnos olyat láttam a tükörben, amit egyetlen autós sem szeretne – állok a dugóban, mögöttem közelít egy lámpapár, majd hirtelen elmegy jobbra és mellettem, a járdára felugratva egy Golf jelent meg.

Tragikomédia az utakon – beköszöntött a tél

Nem jött nagy sebességgel ugyan, de a nyári gumikon képtelen volt megállni, ezért hogy elkerülje azt, hogy az én autóm állítsa meg az övét, félrerántotta a kormányt, felugratott a járdára, ahol szerencsére épp nem volt gyalogos, majd centikre a ház fala és az én autóm között állt meg. Huh, ezt megúsztuk… De ha épp lett volna a járdán gyalogos, akkor a „huh”-ból „jesszusom!” lett volna.

Nemrégiben készített felmérésem alapján

… közel 350 válaszadó közül több, mint 10%-uk még nem cserélte le a nyári gumijait télire november közepéig. Nem csupán ez a felmérés, de egyéb statisztikák alapján is tudjuk, hogy egyes autósok a legvégsőkig elhúzzák a gumicserét vagy akadnak olyanok is akik azt mondják, hogy ha nincs hó, akkor nem kell téli gumi. Meglehetősen nagy blődség ez, hisz ahogy hétfőn is tapasztalhattuk, rengeteg koccanásról és balesetről számoltak be a havazáskor.

Bizony sok sofőrt meglepett a dolog, pedig az időjárás-jelentések is hóesést jósoltak. Hogy miért is fontos a téli gumi használata – azt már korábbi cikkemben is megírtam.

Tragikomédia az utakon – beköszöntött a tél

A hétfői káosz után néhány nappal még mindig látok olyan autókat a budapesti utakon, amelyeken nyári gumi van. Egyrészt mondhatnánk, hogy az ilyen mi a fenét képzel, öngyilkos, másokra veszélyes…? Valóban felháborító, ez nem vitás. De ha teljesen mindegy is nekik, akkor is legyenek már tekintettel a többi autósra!

Viszont vannak kivételek

A mai rohanó világban tényleg van olyan, hogy valakinek egyszerűen nem volt még ideje lecserélni a gumikat. Ritka az ilyen, de van. Nekik ajánlanám, hogy mielőbb foglaljanak időpontot a Green Car Prémium Szerviz weboldalán (és válasszanak megfelelő gumiabrocsot a webshopban, ha szükséges), ha valóban nincs ideje elvinni az autót, akkor kérheti Budapesten belül a hozom-viszem szolgáltatást. Mi sem egyszerűbb ennél – a munkatársuk kimegy a megbeszélt helyszínre megbeszélt időpontra, némi gyors papírozás után már adhatjuk is oda a slusszkulcsot. Megbeszélt időpontban és helyen pedig már vissza is hozzák az autót a lecserélt gumikkal. És ha éppen folyamatosan szüksége van egy gépjárműre, akkor csereautót is kérhet erre az időszakra.

Villásek Róbert

Tipp:
Egy elhasználódott, kopott, repedezett öreg gumi sem jó megoldás. A kopott gumi nem tudja maga alól kiszorítani a havat, latyakot. Ha jó mélyek a barázdák, de a gumi öreg, akkor sem lesz megfelelő, mert a futófelülete megkeményedik és a jeges úton képtelen „kapaszkodni”. Olyan, mintha műanyagon gurulnánk. Ha a gumiszerelő szakember azt mondja, hogy ez a gumi már nem alkalmas és veszélyes a közlekedésre, akkor hallgassunk rá, mert nem feltétlenül azért mondja csak, hogy új gumi vásárlását erőszakolja ki belőlünk.

Önnek milyen autója van?

AKCIÓS TÉLIGUMI, FELNI

raktárról, akár házhoz szállítva:

Akciós szervizajánlataink

Ismerkedjen meg Ön is különleges és kedvezményes ajánlatainkkal, melyeket online bejelentkezve vehet igénybe!

Önnek miben segíthetünk?

Ha Önnek sincs ideje várni és igényli a minőséget, a pénztárcabarát márkafüggetlen szolgáltatásokat – hívjon minket bizalommal!